E-ticaret satışlarınızı artıracak 4 kilit nokta

Ugur Dogan
3 min readJan 2, 2022

Son birkaç yılda e-ticaretin öneminin farkındayız ve bu farkındalık pandemi döneminde kat kat artış gösterdi. Semtimizdeki yerel marketler bile kendi mobil uygulamaları ya da Trendyol, Getir, Yemeksepeti gibi pazar yerleri üzerinden online satışlar yapmaya başladı.

Hal böyle iken eğer ürün ve hizmetlerinizi daha fazla kitleye ulaştırmak istiyorsanız bir e-ticaret sitesi olmazsa olmazlarınız arasındadır.

Bu yazıda bir e-ticaret sisteminizin olduğunu varsayarak bu site üzerinden satışlarınızı nasıl artırabileceğiniz konusunda birkaç önemli detayı sizinle paylaşmak istiyorum.

Yazının sonunda, en azından kafanızda bu konu için bir fikir oluşmasını umuyorum. Bu beklentiyle yazıyı hazırlarken oldukça keyif aldım. Umarım size de faydası dokunur.

Başlıyoruz :)

1- Hedef kitlenizi oluşturun

Web sitenize kayıt olmuş ya da daha önce alışveriş yapmış kişileri segmentleyin. En çok ziyaret ettiği kategorilerden, en çok sipariş verdiği ürünlere kadar tüm metrikleri toplayın. Bu veriler size aşağıdaki senaryoları kurgulayıp uygulamanız açısından oldukça faydalı olacaktır.

  • X bir kişinin en çok satın aldığı ürün kategorisini belirleyip ona periyodik olarak bu kategoriyle ilgili bilgilendirici e-postalar atabilirsiniz ve ilgisini artırabilirsiniz
  • En çok sipariş verilen ürün kategorisiyle ilgili dönemsel olarak kişiye özel kampanyalar oluşturabilir ve onlara hediye çeki verebilirsiniz.
  • Listenizi cinsiyet, lokasyon, yaş ve ilgi alanlarına göre gruplandırmanız onlara yapacağınız pazarlama kampanyalarının satışa dönüşmesi ihtimalini artıracaktır.

E-posta pazarlamanın gücüyle hedef kitleye yönelik e-posta kampanyaları yürütmeyi unutmayın. Bu konuda önceki yazılarımı okumanızı önerebilirim. Sorularınız varsa bana iletebilirsiniz.

Birçok e-posta pazarlama firması altyapısıyla bu işlemleri yürütebileceğiniz gibi, kendi yaptıracağınız özel bir yazılım ile de basit düzeyde hedefe yönelik pazarlama faaliyetleri yürütebilirsiniz.

2- Üst Satış (upselling) yapmayı ihmal etmeyin

E-ticarette farklı satış teknikleri uygulayarak cironuzu artırabilirsiniz. Bu konuda özellikle değinmek istediğim konu upselling satış tekniği. Basitçe bu senaryoyu şöyle düşünebilirsiniz; “bu ürün alanlar bunu da aldı”, “bunun yanında bu ürünü kaçırmayın” şeklinde basit kurgular ile web sitenizde satış rakamlarını üst noktaya taşıyabilirsiniz.

Örneğin, ayakkabı satışı yaptığınız bir web sitesinde kullanıcı sepete beğendiği bir ayakkabıyı eklediğinde onun karşısına “bu ayakkabı ile kırmızı renkli bağcık en çok tercih edilen aksesuardır” mesajı çıkartarak sepete belki +20 TL farkla bir yan ürün eklemesini sağlayabilirsiniz.

Fast food restoranlarındaki “+2 TL farkla büyük boy ister misiniz :)” satış tekniğiyle aynıdır.

3- Sepet hatırlatma bildirimleri gönderin

Kullanıcı sepete bir ya da birkaç ürün ekledi ancak x bir süre içerisinde siparişi tamamlamadı mı? Ona hemen sepette ürünlerinin olduğunu ve bu ürünleri 30 dakika içerisinde satın alırsa ekstra %20 indirim sağlayabileceğinizi belirten e-posta gönderebilirsiniz.

Ne vereceğiniz tamamen size bağlı. Hedef kitlenize uygun belki ücretsiz kargo, belki hediye çeki, belki indirim kuponu sunabilirsiniz. Şunu unutmamakta fayda var, birçok kişi size karşılıksız dönüş sağlamayacaktır. Acı ama gerçek :)

4- E-posta pazarlamanın gücünü hafife almayın. Hoş geldiniz iletisi muhakkak gönderin

Ayrı bir yazıda bir e-ticaret siteniz varsa e-posta pazarlamada ne tür stratejiler uygulayarak satış yapabileceğinize değineceğim. Temel olarak birkaç bilgi aktarmam gerekirse;

  • Hoş geldiniz iletisi gönderin. Bir kişi web sitenizde hesap oluşturduğunda ona bir hoş geldin indirim kuponu vererek ilk siparişini vermesi ihtimalini artırın.
  • Sepet hatırlatma e-postaları gönderin
  • Sipariş sonrası bilgilendirme e-postası gönderin
  • Kargo bildirimi e-postası gönderin
  • Ürün alıcıya ulaştıktan belirli bir süre sonra ona memnuniyet anketi gönderin
  • Bir sonraki alışverişinde kullanabileceği hediye çeki gönderin

En azından başlangıç için bu 4 senaryoyu ne kadar çok uygulayabilirseniz o kadar fazla oranda satışlarınızın artığına şahit olabilirsiniz. Müşterilerinizle ya da potansiyel müşterilerinizle bu şekilde etkileşimde kalarak sadakat oluşturabilirsiniz.

Her zaman satış odaklı düşünmek yanlış olacaktır. Dönemsel olarak hedef kitleniz ile ürün ve hizmetleriniz hakkında faydalı bilgiler paylaşmayı unutmayın.

İyi seneler :)

--

--

Ugur Dogan

E-posta pazarlama başta olmak üzere ilgi duyduğum alanlarda yazılar paylaşıyorum #epostapazarlama #emailmarketing #metaverse #dijitalpazarlama